Onze visie

Documentaire als spiegel

Werken in zorg, welzijn en de maatschappelijke sector is werken met mensen. En dat is ontzettend mooi. Je kunt door jouw inzet iets toevoegen of verbeteren aan iemands levenskwaliteit.

Dat je zelf een betrokken professional bent, die menselijk handelt, maakt dat je je werk goed kunt doen. Maar betrokkenheid kan ook voor blinde vlekken zorgen. Reflectie op maatschappelijke en ethische thema’s - samen met collega’s, studenten en andere professionals - helpt hierbij. Documentaires zijn het middel bij uitstek om ethische en maatschappelijke kwesties bespreekbaar te maken. Ethics Filmservice biedt een ruime selectie van documentaires die hiervoor geschikt zijn.

Kwaliteit, zorgvuldigheid en professionaliteit staan bij ons hoog in het vaandel.

Leren doordat je geraakt wordt

Als iets indruk maakt, leer je sneller. Daar zijn wij van overtuigd. Ga maar na: een indrukwekkende documentaire blijft je lang bij. In professionele context wordt dat nog sterker wanneer je ervaringen deelt met collega’s, en als je een kader hebt om je gezamenlijk en persoonlijk te ontwikkelen.

Een stimulans voor de filmsector

Films en documentaires staan centraal bij Ethics Filmservice. Niet meer dan logisch dat filmmakers met ons platform mee moeten kunnen groeien. Daar maken wij ons sterk voor.

Eerlijk aandeel

Filmmakers krijgen een soort aandeelhouderschap in Ethics Filmservice. Groeit het platform? Dan groeit het aandeel van de filmmaker mee.

Eigen producties en co-producties

We investeren ook in nieuwe filmproducties. Zodra Ethics Filmservice meer abonnees krijgt, ontstaat ruimte om zelf films te produceren en te laten produceren door producenten, filmmakers en nieuw talent. Zo zorgen we voor nieuwe aanwas van kwalitatief hoogstaande documentaires en dragen we bij aan een beter filmklimaat in Nederland. Een echte win-win, dus!

Films, in combinatie met zorgvuldige besprekingen, dragen bij aan persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen.

Jesse van Venrooij, initiatiefnemer Ethics Filmservice

Wat heeft Ethics Filmservice jou te bieden?

Ons team

Profielfoto Jesse van Venrooij
Jesse van Venrooij
directeur & documentairefilmmaker

Jesse is initiatiefnemer van Ethics Filmservice. Met een achtergrond in het sociaal werk is hij documentairefilms gaan maken over maatschappelijk gevoelige onderwerpen. Dit groeide uit tot sociaal ondernemerschap. "Ik ben ervan overtuigd geraakt dat films in combinatie met zorgvuldige besprekingen bij kunnen dragen aan persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen. Met ons ecosysteem van Ethics Filmservice, FilmMoment en stichting Social Film willen we een verrijking zijn voor het (documentaire)filmlandschap in Nederland én bijdragen aan een mooiere wereld. Ik ben er trots op dat we dit samen met een betrokken, deskundig en gezellig team neerzetten."

Profielfoto Anne  Jacobs
Anne Jacobs
filmprogrammeur & filmwetenschapper

Anne is van huis uit filmwetenschapper en filmprogrammeur. Ze heeft uitvoerige kennis van 130 jaar filmgeschiedenis, filmstromingen, analyse en theorieën. Expertises van Anne liggen in het bijzonder bij zwijgende film en bij documentaire. Tijdens haar opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit in Utrecht organiseerde ze al filmvertoningen en filmfestivals. Na haar opleiding, vanaf 2015, werkt ze als filmprogrammeur in Nederland.

Profielfoto Evie  Sparidaens
Evie Sparidaens
sales & social designer

Evie is bij Ethics werkzaam als filmmaker, social designer en sales specialist. In 2017 studeerde ze af aan de Design Academy Eindhoven met een documentaire over Alzheimer. Daarna is ze verder aan de slag gegaan als freelancer bij verschillende projecten met vaak een focus op kwetsbare doelgroepen. Buiten de opdrachten die ze uitvoert voor opdrachtgevers werkt ze ook aan eigen opdrachten, met name voor mantelzorgers. Ze vindt het fijn om met haar werk een bijdrage te kunnen leveren aan onderbelichte doelgroepen zodat ook zij kansen krijgen.

Profielfoto Eline van der Kaa
Eline van der Kaa
vormgeving & documentairefilmmaker

Eline is geboren en getogen in het Brabantse Ulicoten. Tussen de weilanden en bossen groeide ze op in dit pittoreske dorpje. Eline was altijd al nieuwsgierig naar mensen en plekken om haar heen. Ook vroeger, toen ze nog een jong meisje was en rondjes door het dorp en buitengebied fietste. Ze wilde de plekken ontdekken waar ze nog niet eerder was geweest. Van leegstaande huizen bekijken, tot boswachter hutjes openbreken. Stiekem was ze wel een kleine rebel, maar ze vond het zo fascinerend om te bekijken en te beleven wat er op die plekken achter die gesloten deuren misschien had afgespeeld. Nu ze ouder is, en ‘wijzer,’ is die nieuwsgierigheid nog steeds aanwezig en misschien zelfs nog wel groter geworden.

Profielfoto Emma  de Waal
Emma de Waal
communicatie & impact specialist

Emma, geboren en getogen in Veldhoven, is in 2022 afgestudeerd als communicatie professional. Voordat ze haar diploma in ontvangst mocht nemen heeft zij een scriptie geschreven over impactcampagnes rondom documentaires. Ze vindt het belangrijk om taboes bespreekbaar te maken en wanneer een documentaire de juiste impact genereert kan dit doel bereikt worden. Na het afronden van dit prachtige onderzoek was ze klaar voor het werkveld en houdt ze zich momenteel bezig met alle vormen van communicatie en impact die voorbijkomen.

Profielfoto Arno  Toonen
Arno Toonen
onderwijskundige

Als docent, pedagoog, en onderwijskundige is Arno geïnteresseerd in mensen en heeft hij een passie voor leren. Arno heeft bij verschillende zorgorganisaties gewerkt en in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Maatschappelijke en ethische thema's zijn daarbij een rode draad in zijn carrière. Door Ethics Filmservice is hij ervan overtuigd geraakt dat documentaires een hoogstaand en scherp gereedschap zijn voor deskundigheidsbevordering en professionalisering op de thema's die ons als mensen verbinden.

Profielfoto Bas  Mathijsen
Bas Mathijsen
stagiair mediavormgeving

Bas is een spontane, open jongen die veel interesse heeft in kunst en media. Omdat hij is opgegroeid in Kaatsheuvel kent hij de Efteling en het werk van Anton Pieck, zijn grootste inspiratie, als geen ander. Bas is van nature een illustrator die eigenlijk stiekem meer interesse heeft in film. In 2018 startte hij aan de opleiding Mediavormgeving. Het verloop hiervan ging niet zonder slag of stoot, maar met veel doorzettingsvermogen is Bas dan toch in het examenjaar aangekomen. “Ik vind het belangrijkste aan film en alle andere vormen van kunst dat je de mogelijkheid krijgt om je verhaal en ideeën op een creatieve manier te delen met de wereld wat vervolgens impact kan maken op welke manier dan ook.”

Profielfoto Lizzy  Schell
Lizzy Schell
stagiair communicatie

Lizzy studeert communicatie voor de creatieve economie aan de Fontys in Tilburg en gaat het komend half jaar aan de slag als afstudeerstagiaire voor onder andere Ethics Filmservice. Bij vakgebieden als branding, concepting en copywriting ligt haar interesse en passie het meest. Het liefst koppelt ze hier ook direct betekenis aan, want gewoon lukraak opdrachten vervullen is niet voor haar weggelegd. “Ik vind het belangrijk om iets te kunnen bijdragen aan de maatschappij en maak graag het, of in ieder geval een verschil met dat wat ik doe.”

Profielfoto Tjeerd  Muller
Tjeerd Muller
selectiecommissie

Tjeerd is een Utrechtse filmmaker en onderwijsprofessional opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, richting Audiovisueel. Naast heel veel jaren praktijkervaring als filmmaker, heeft hij ook een staat van dienst in het onderwijs. Het liefst houdt Tjeerd zich bezig met inspirerende verhalen met impact en wil hij dat kijkers ook laten ervaren. "Bij het maken van een film doorloop je een creatief proces dat je in veel andere situaties ook kan toepassen. Maar het begint altijd met een verhaal, en de urgentie van dat verhaal."

Profielfoto Michèle  Soudijn
Michèle Soudijn
selectiecommissie

Michèle startte haar carrière in het ziekenhuis als arts. Hierna maakte ze een carrièreswitch naar het vak loopbaanadvies en coaching. Inmiddels is ze al jarenlang zzp’er. Onder de naam Consanesco werkt Michèle als coach, trainer/docent en intervisiebegeleider. Daarnaast is ze schrijver en filmmaker. Michèle kan zich dan ook prima vinden in de visie van Ethics Filmservice en ziet ze uit naar de ingezonden films.

Profielfoto Serife  Cetin
Serife Cetin
selectiecommissie

Serife loopt al geruime tijd mee in de maatschappelijke sector. Ze heeft provinciaal advieswerk gedaan in jeugdvraagstukken voor de overheid, het onderwijs en welzijn. Ook heeft ze op het snijvlak van het sociaal domein en kunst & cultuur als beleidsmedewerker gewerkt. Als kind ervaarde ze echter ook dat je middels film de wereld kunt verkennen en je perspectief kunt verruimen. Dit was voor haar de reden om te starten aan de filmacademie, ze zag een manier om middels film, op een betrokken manier het niet geziene te laten zien. Zo creëert ze ruimte voor groei, (kennis)deling en een leven lang leren van elkaar, ook binnen haar huidige werk als trainer voor Sterk Huis Academie en de selectiecommissie.

Standaard profielfoto
Maya Smits
selectiecommissie

Maya Smits heeft een achtergrond als ervaringsdeskundige in de GGZ en werkt sinds een aantal jaren bij Enik Recovery College in Utrecht. Een plek die fungeert als herstelacademie, ontmoetingsplaats en leeromgeving voor herstel van psychische ontwrichting. Hier faciliteert zij onder andere zelfhulpgroepen en heeft ze het steunpunt ‘Stemmen horen Utrecht’ opgericht. “Ik maak me sterk voor inclusie en tegen stigmatisering en hokjesdenken. Ik vind dat alles bespreekbaar moet kunnen zijn. Films en documentaires zijn daarin een mooi hulpmiddel om het gesprek te openen.”

Standaard profielfoto
Richard van de Wouw
selectiecommissie

Met steun van

Met steun van