In Het Hoofd Van De Dokter
Aan de hand van intieme telefoongesprekken met acht verschillende zorgmedewerkers, wiens werk en leven drastisch verandert tijdens de coronacrisis, kruipt de korte documentaire In het hoofd van de dokter in de belevingswereld van de zorgmedewerker. Dit zijn mensen die in een cultuur werken waar je opvalt als je openlijk laat zien dat je werk je raakt, waarvan wordt verwacht dat wat in hun eigen hoofd gebeurt wordt weggedrukt ten behoeve van de zorg voor anderen. Tegelijkertijd maken deze mensen voor het eerst in hun carrière dagelijks sterfgevallen mee op het werk en lopen ze voor het eerst ook zelf een groot risico door hun werk uit te voeren. Ze gaan hierdoor anders naar de dood kijken, en ook naar de kwetsbaarheid van hun eigen familie thuis, die ze kunnen besmetten als ze ’s nachts thuiskomen. De anonimiteit van de telefoongesprekken stelt de zorgmedewerkers in staat alles te vertellen en wordt daarmee de kracht van de film. De film maakt invoelbaar hoe het is om je persoonlijke leven weg te cijferen voor een groter doel door de audio uit de telefoongesprekken aan te vullen met een associatieve beeldlaag van nieuw gefilmd materiaal, animatie en archief.
De personages zijn jong en maken dit allemaal voor het eerst mee. Ze bellen tussen 15 maart en 30 april met regisseur Juul Op den Kamp om hun hart te luchten na een dienst. In wat zij vertellen is te horen hoe hun angsten en gedachten zich ontwikkelen. Alle stemmen gecombineerd vormen een gedachtestroom die iets zegt over de werkcultuur in de zorg. Tussen hun dagelijkse spanningen door, beschrijven de personages in tegenwoordige tijd over de gebeurtenissen die hen het meest hebben aangegrepen. Deze worden gevisualiseerd door abstracte visuele reconstructie. De camera kruipt in een virus resistent pak, dwaalt over gangen van een leeg ziekenhuis en vliegt ’s nachts over een snelweg naar huis.
Bij deze film zijn Engelse ondertitels beschikbaar.
Must-see, omdat:
- de film bij kan dragen aan het verwerkingsproces van de coronacrisis, onder andere door de herkenbare emoties en situatie.
- het mentale gezondheid in zorgorganisaties bespreekbaar maakt in retrospectief of voor toekomstige crisissituaties.
- de stem van de zorgprofessional goed gehoord wordt; je krijgt direct mee hoe de coronacrisis voor het zorgpersoneel is geweest.
Over de filmmaker
Juul Op den Kamp (1992) studeerde in 2014 af aan de filmacademie, won de FPN producenten award met veel bekroonde afstudeer documentaire If mama ain’t happy (regie: Mea Dols de Jong) en een Fulbright en Prins Bernard Cultuurfonds grant voor een master documentaire regie aan Parsons University in New York. In New York regisseerde ze de essayistische documentaire Where memories live welke in première ging op Doc NYC, werkte ze als researcher voor The New York Times en richtte ze samen met andere internationale vrouwelijke filmmakers het platform Girlcrew Collective op. Hierna maakte ze als regisseur en cameravrouw de korte jeugddocumentaire Onder druk over prestatiedruk in samenwerking met de VPRO welke in première ging op NFF 2019. In 2020 werd ze onder andere geselecteerd voor Zappdoc lab door IDFA en maakte ze als regisseur en cameravrouw de korte jeugddocumentaire Het rijk alleen in samenwerking met Cinekid en Het Parool. In Amsterdam en elders werkte ze als onafhankelijke regisseur, cameravrouw en researcher. Ze deed research voor de jeugdwebdocumentaire serie Nettiquette, schreef het script voor Vice jeugddocumentaire serie over e-sports Modern day gladiators en maakte mini-docu’s en commercials in opdracht van het Anne Frank Huis, Amnesty International en het Ministerie van Defensie. Juul’s werk kenmerkt zich door human interest en maatschappelijk urgente onderwerpen, vertelt in cinematografische speelse vorm.
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.