Framing The Other
De Mursi stam woont in de Omo vallei in het zuiden van het Oost-Afrikaanse land Ethiopië. De vrouwen staan bekend om het plaatsen van grote borden in hun onderlip en het dragen van enorme, rijkelijk versierde oorbellen. Elk jaar komen honderden westerse toeristen naar de ongewoon versierde bewoners; poseren voor de camera van toeristen is uitgegroeid tot belangrijkste bron van inkomsten voor de Mursi. Om meer geld te verdienen, verfraaien ze hun ‘’kostuums’’ op zodanige wijze dat er minder van hun oorspronkelijke authentieke cultuur overblijft.
De film contrasteert de overwegingen van Mursi-vrouwen met die van Nederlandse toeristen die zich voorbereiden op een ontmoeting. Deze humoristische en tegelijkertijd huiveringwekkende film toont de destructieve impact die toerisme heeft op traditionele gemeenschappen.
Bij deze film worden Engelse ondertitels afgespeeld.
Nederlandse ondertitels zijn beschikbaar.
Must-see, omdat:
- het spanningsveld wordt blootgelegd tussen (massa)toerisme en (traditionele) cultuur.
- de film erin slaagt je te activeren op meerdere emoties en gedachtes tegelijkertijd.
- het laat nadenken over omgaan met cultuurverschillen.
Over de filmmaker
Willem Timmers is een Nederlandse documentaire-, filmregisseur, cinematograaf en editor, met name bekend van zijn bekroonde films Framing the Other (2012) en Aan de andere kant (2018). Framing the Other is op meer dan 100 filmfestivals vertoond, op vijf continenten en won negen filmprijzen gerelateerd aan mensenrechten. Aan de andere kant was genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival van 2018, de meest prestigeuze filmprijs in Nederland. Hij staat ook bekend om zijn bijdrage als co-regisseur en toezichthoudend verhaalproducent voor de Netflix Originals serie Human Playground met in de hoofdrol Idris Elba en opgenomen in 30 verschillende landen over de hele wereld.
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.