Caught In The Net
Deze film kan door sommige kijkers als schokkend ervaren worden.
Drie actrices, drie kinderkamers, 10 dagen en 2.458 mannen. Caught in the Net is een filmisch experiment dat licht schijnt op online kindermisbruik. Drie meerderjarige actrices met een jong uiterlijk krijgen de opdracht om, onder begeleiding van het filmteam, zich op verschillende socialmedia-accounts voor te doen als 12-jarige meisjes.
Vanuit in een filmstudio gebouwde kinderkamers, chatten en skypen ze met oudere mannen die online contact hebben gezocht met de meisjes. Vijf uur nadat het account is opgericht heeft het schokkende aantal van 83 mannen contact met het eerste meisje gelegd, en zich bijna allemaal expliciet uitgelaten of getoond. Het is verbazingwekkend hoe snel de mannen aanzetten tot videoseks, foto’s van hun geslachtsdeel of links naar porno sturen en in sommige gevallen overgaan tot chantage.
Caught in the Net van regisseur Vít Klusák en Barbora Chalupová is een aangrijpende documentaire waarin de omvang van mogelijk online seksueel misbruik wordt getoond. De documentaire trok in Tsjechië ruim 550.000 bezoekers en was een hit.
Bij deze film worden Nederlandse ondertitels afgespeeld.
Must-see, omdat:
- de film indringend inzicht biedt op de werking van de online wereld waarin mannen als roofdieren opzoek gaan naar contact met minderjarige meiden.
- de omvang van het probleem overduidelijk is.
- het experiment in de film tal van ethische vraagstukken opwerpt om te behandelen.
Over de filmmakers
Vít Klusák
Vít Klusák is een Tsjechische filmregisseur. Hij is afgestudeerd aan de afdeling Documentaire Film van de FAMU en geeft sinds 2006 les op de filmschool. Klusák en Filip Remunda richtten in 2003 Hypermarket Film op dat zich richt op auteur documentaires, en beiden staan nog steeds aan het hoofd van het bedrijf. De documentairekomedie Czech Dream (2004) van Klusák en Remunda won prijzen op een aantal binnenlandse en internationale festivals en werd door 24 buitenlandse tv-stations uitgezonden. Czech Peace (2010), over een Amerikaanse radar in Tsjechië, ging in wereldpremière op het festival van Michael Moore in Traverse City. Klusák's All for the Good of the World en Nosovice (2011) kreeg de Film Critics' and Theoreticians' Prize voor beste documentaire film (Tsjechische Leeuw). Naast regie en productie werkt hij als editor.
Barbora Chalupová
Barbora Chalupová is een regisseur van de opkomende jonge generatie. Haar werk begon met de studentenfilm Thank You, Melonik (2014), die op de shortlist stond voor een Magnesia Award voor de beste studentenfilm en later werd vertoond op het festival voor korte films iShorts en het Edinburgh International Film Festival. Haar volgende werk, Arms Ready (2016), werd genomineerd voor de Pavel Koutecký Prize en was in competitie op het One World festival en Jihlava IDFF. Daarna volgde A Theory of Equality (2017), waarin de regisseur het hedendaagse debat over gendergelijkheid in Tsjechië in kaart bracht. De film werd gepresenteerd in de serie Czech Journal. Haar experimentele film On the Edge (2018) richtte zich op de platte aarde beweging in Tsjechië. Daarna bracht Chalupová de auteursdocumentaire Real(e)state (2019) uit; deze verkent de aanhoudende Tsjechische huizencrisis en ging in première op het One World Film Festival.
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.