Shabu
Shabu (14) is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname.
Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken?
“Ik ben een kleine jongen uit Peperklip”, omschrijft Shabu zichzelf, waarbij hij verwijst naar het beroemde (en beruchte) gebouw in Rotterdam-Zuid waarin hij opgroeit. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken. Een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.
Bij deze film zijn Nederlandse en Engelse ondertitels beschikbaar.
Statement van de regisseur
Shabu film speelt zich af in de zogenaamde 'hood', maar stapt bewust weg van het dominante beeld van het leven in de binnenstad. Het is geen portret van slachtoffers, geen armoedeporno en er zijn geen grimmige beelden te zien. In plaats daarvan zie je in deze film de wereld door Shabu's ogen.
Ik kom zelf van een gemarginaliseerde diaspora-achtergrond en maakte daar eerder al een documentaire over: Deal with it (2014), die de ongelukkige en donkere kant van de immigrantenerfenis laat zien en het verhaal vertelt van een Caribisch gezin dat afdaalt in drugs en criminaliteit. Met mijn nieuwe film Shabu voelde ik me genoodzaakt om de andere kant van onze gemeenschap te laten zien: gelukkige liefdevolle gezinnen, zorgzame vaders, sterke vriendschappen, ondersteunende buren, dromen, ambities - normaliteit. Het is een film vol liefde, licht en vreugde, ongeacht de ruige achtergrond. Een film waar jongens mogen huilen en kwetsbaar mogen zijn, met Shabu als voorbeeldfiguur. Het jaloersmakende vertrouwen van onze held leidt in de zomer tot een ondergang waarin hij begint te accepteren dat hij misschien niet alles weet. Hij is geen kind meer, maar ook nog geen man. In onze samenleving worden zwarte jongens maar al te vaak gestereotypeerd, met alle gevolgen van dien. Deze film wil dat tegenspreken met een ander perspectief.
Ik wilde een film maken die gericht is op jongeren van 10 jaar en ouder, maar waar ook een ouder publiek van kan genieten, omdat samen naar een film kijken een bijzondere, gezamenlijke ervaring kan zijn en een startpunt voor verder gesprek.
Must-see, omdat:
- Het de kijker op een fijne, vlotte manier laat invoelen met de belevingswereld van Shabu, van een puber.
- De film vele mooie lessen bevat en het proces van Shabu hierin realistisch weergeeft.
- Bijzonder is dat de stijl van film lijkt op een speelfilm, terwijl het een documentaire is.
Over de filmmaker
Shamira Raphaëla (1982) groeide op tussen meerdere culturen. Ze heeft een Nederlandse moeder, een vader van Curaçao en woonde de eerste jaren van haar leven op Aruba. Na het afronden van haar middelbare school in het Caribisch gebied verhuisde ze naar Nederland, waar ze in 2006 een bachelor in Audiovisuele Kunsten behaalde aan de Artez Academy of Art & Design. Momenteel is ze gevestigd in Rotterdam.
Haar debuutdocumentaire Deal with it is een rauwe persoonlijke film over destructieve familiepatronen en onconventionele liefde, die in 2015 meerdere internationale prijzen won. Shamira won de Karin de Bok Talent Award op IDFA 2018 voor de scriptontwikkeling van Downfall of a superwoman , een intiem vervolg op haar eerste film.
Haar documentaire Lenno en de maanvis vertelt het verhaal van een jongen met gedragsproblemen. De film won de Award for Best Children’s Documentary op IDFA 2018 en ontving de Best European Childrens Doc Award van de European Childrens Film Association tijdens de Berlinale in 2019.
In 2019 ontving Shamira de meest prestigieuze filmprijs van Nederland: het Gouden Kalf op het Nederlands Filmfestival voor de documentaire Papa en de krijgsheer, een zoektocht van een dochter naar antwoorden, die zich afspeelt in het naoorlogse en verscheurde Liberia. Datzelfde jaar bracht ze een controversiële documentaire uit over de opkomst van rechts populisme en white supramacy in Nederland, genaamd Ons moederland.
Naast filmmaker is Shamira bestuurslid van de Dutch Academy of Film, programmeur korte films bij IFFR en lanceerde zij samen met Tessa Boermans ‘Framing of Us’ op IDFA 2020, met als doel het dekoloniseren van de documentaire industrie.
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.