Over De Drempel
In deze unieke inkijk zien we een nieuwe vorm van detentie. In het project wordt het grote verschil tussen de gevangenis en de buitenwereld verkleind. We zien hoe Theo, Dennis en Wilco tegen verschillende obstakels aanlopen in hun re-integratie. Maar wat nog het grootste obstakel is, is leren omgaan met een steeds sneller wordende samenleving, terwijl jij volledig tot stilstand komt in de gevangenis. Het is een ingrijpend proces dat veel inspanning kost na een jarenlange detentie. Theo probeert veel bureaucratische zaken weer kloppend te maken, zoals zijn bankrekening en DigiD. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Dennis werkt aan de band met zijn dochter en begint voor het eerst weer te werken na lang vastgezeten te hebben. En we zien Wilco, die een belangrijk gesprek heeft bij een cognitieve vaardigheden-training. Hier bespreekt hij zijn doelen, benoemt hij zijn zwakheden en legt hij zijn twijfels uit over het terugkeren naar de samenleving. Alle drie willen ze maar een ding: Het verleden in het verleden laten.
Bij deze film zijn Nederlandse en Engelse ondertitels beschikbaar.
Must-see, omdat:
- De film een unieke inkijk geeft in het Huis van Herstel waarvan de pilot loopt tot en met 2025.
- Het ethisch debat opwerpt hoe je als maatschappij wil omgaan met detentie en re-integratie.
- Een nieuwe laatste tussenstap laat zien waar gedetineerden samen met begeleiding werken aan een veilige terugkeer naar de samenleving.
Over de filmmaker
Sam Wolting (2000) is een documentaire regisseur die in 2022 afgestudeerd is met de korte documentaire Over de drempel, die onder andere is geselecteerd voor Tegenstroom Filmfestival. In zijn werk zijn sociale thema’s belangrijk, de verhalen belichten personen die niet snel belicht worden. Na zijn studie aan de kunstacademie deed hij mee aan het leertraject Docwerk, waar hij een aantal korte documentaires maakte voor het tv-programma Art Dept. Momenteel is hij werkzaam als producer bij Van Osch Films in Den Bosch. Daarnaast werkt hij als geluidsman aan zowel fictie- als documentaireprojecten.
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.