Zicht
Een korte documentaire over de kwetsbare wereld die schuilgaat achter drugscriminaliteit onder jongeren. In deze indringende film wordt de kijker meegenomen in de belevingswereld van zowel jongeren als ouders die in aanraking zijn (geweest) met ondermijnende criminaliteit.
De tweestrijd van zowel jongeren als ouders wordt in deze film blootgelegd, want wat doe je als ouder als je erachter komt wat je eigen kind heeft gedaan? Of hoe kom je als jongere uit deze wereld als je niet de waarheid kan vertellen?
Deze film is gemaakt in opdracht van Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland en mede mogelijk gemaakt door Studio Nova.
Bij deze film zijn geen ondertitels beschikbaar.
Must-see, omdat:
- omdat de jongeren uit de film direct in aanraking zijn (geweest) met drugscriminaliteit, komen hun ervaringen uit de eerste hand.
- er concrete voorbeelden aan bod komen hoe jongeren in drugscriminaliteit kunnen belanden en welke signalen hierbij horen.
- samen met de soundtrack en de neergezette sfeer de film erin slaagt de boodschap op indringende wijze over te brengen.
Over de filmmakers
Karen Ebert
Karen (1989) is een documentairemaker die zich in haar films richt op de universele verhalen die ons als mens verbinden. “Ik ben films gaan maken omdat ik wil laten zien wat mensen vaak over het hoofd zien, zo verzamelde ik vroeger al stiekem afgekeurde foto’s tijdens mijn bijbaantje bij de fotoservice van de HEMA. Want foto’s die overbelicht of onscherp waren vond ik juist veel interessanter. In mijn documentaires ben ik ook vaak op zoek naar datgene wat niet als eerste wordt gezien, zo probeer ik op een poëtische manier innerlijke werelden bloot te leggen. Want vaak doen of denken we hetzelfde, maar weten we dit niet van elkaar.”
In alles wat ze maakt is haar eigen signatuur, het invoelbaar maken van iemands innerlijke wereld, duidelijk herkenbaar. Ze studeerde in 2012 af als filmmaker op de kunstacademie in Tilburg en maakt veelal producties voor maatschappelijke en culturele organisaties. Zo werkte ze ook voor de online human interest afdeling van de KRO-NCRV. In 2019 richtte zij haar eigen bedrijf Sturmfrei Films op waarmee ze haar debuutdocumentaire Alles van waarde is weerloos (2021) maakte. Deze werd door 2doc.nl verkozen als documentaire talent bij het talentenprogramma ‘Makers van morgen’.
Melanie Pardoel
Melanie (1989) legt rauwe en intieme momenten vast die de kijker uitnodigen tot diepgaande reflectie. Daarbij gaat ze daadwerkelijk naast mensen staan. Samen met hen verbeeldt ze hun belevingswereld en gaat ze in dialoog om lagen te onderzoeken. Zo maakt ze een verhaal wat ze vervolgens aan de betrokkenen kan teruggeven, zodat zij op hun manier kunnen reflecteren. In het beste geval hoopt ze zaadjes te planten en ruimte te creëren voor dialoog. In haar werk gebruikt ze vaak projectie en reflectie als beeldende kenmerken die aan haar werk een eigenheid meegeven. Deze benadering komt zowel terug in haar opdrachtwerk als in haar vrije producties.
Het werk van Melanie speelt zich vaak af op het snijvlak van artistiek werk en maatschappelijke relevantie. Zo maakte Melanie onder meer portretten voor Jeugdzorg en interviewde ze voor het Design Museum Den Bosch mensen wat het dragen van bepaalde sieraden voor hen doet. Ook hier waren de termen rauw en intiem op hun plaats en vergde het maken vertrouwen van de personen die hieraan meewerkten. Haar werkwijze is persoonlijk, gestoeld op gevoel en eigenzinnig.
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.