Good People
In Good people proberen twee documentairemakers hun eigen positie tegenover een wereldprobleem te vinden. De vraag of je als journalist/ filmmaker werkelijk wat kan betekenen achtervolgt hen tijdens het filmen. Op een essayistische wijze reflecteert de documentaire op de waarde die wordt gehecht aan de verslaggeving van sociale problemen, maar legt ook vast welke grenzen daarbij worden overschreden.
In 2016 won Good people de ‘BN|deStem-cultuurprijs’. Daarnaast heeft de film op meerdere festivals in binnen- en buitenland gedraaid.
Bij deze film zijn Nederlandse ondertitels beschikbaar.
Must-see, omdat:
- de film toont een ander beeld van de vluchtelingenstroom dan op tv te zien was. Niet alleen de vluchtelingen, maar ook de aanwezigheid van de media is in beeld.
- roept een vraag op wat de grens is tussen je beroep uitoefenen en de mate waarin je binnen deze grenzen een ander kan helpen.
- geeft een concreet voorbeeld van een ethisch dilemma.
Over de filmmakers
Josefien van Kooten
Josefien van Kooten (1984) is gefascineerd door situaties die de mens zelf niet in de hand heeft en confronteert ons met het onvermijdelijke van de keuzes die we bedoeld of onbedoeld maken. Van Kooten neemt ons op een kwetsbare en eigenzinnige manier mee in haar verrassende, schurende en soms humoristische observaties. Haar grote voorliefde voor filosofie zijn in haar films altijd voelbaar, met de dualiteit en complexiteit van een wereld die nooit een kant en klaar antwoord past.
Anna Witte
Na het afronden van haar opleiding film is Anna Witte humanistiek aan de UVA gaan studeren, waar ze ook haar master heeft behaald. Haar interesse voor de menselijke ervaring binnen maatschappelijke vraagstukken weet ze in haar films te vangen. Als filmmaker legt ze vaak bewust de nadruk op haar vrouwelijke blik. Anna vindt dat vrouwelijke aspecten (onbewust) nog te vaak aan zwakte of onprofessionaliteit zijn verbonden. Maar waar termen als irrationaliteit, inefficiëntie, dromerigheid of gevoeligheid vooral in een negatieve context gebruikt worden ziet Anna ze juist als essentieel en krachtig; als de basis van ons menselijk bestaan. Naast het maken van documentaires is Anna Witte ook werkzaam als docent op de filmafdeling van De Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Bibliotheek
- werkvorm opinie - Morele Dilemma Discussie Methode
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.