p.s. Loes
In p.s. Loes neemt de 85-jarige Loes ons mee in de laatste fase van haar leven. Een laatste wens heeft ze niet. Ze wil nog ‘gewoon gezellig’ napraten met koffie en iets lekkers erbij. Loes is veerkrachtig en opgewekt. Ze ervaart haar dagen in het hospice als de ‘p.s.’ van haar leven; een extra stukje tijd. De natuur mag beslissen hoelang dit stukje duurt, daar heeft ze zich aan overgegeven. Dit is in het begin gemakkelijk voor Loes. Toch wanneer het langer duurt dan ze gedacht had en het napraten lastig wordt, voelt Loes de enorme uitdaging om geen regie meer te hebben over haar eigen leven. Tijdens dit proces groeit de band tussen Loes en de filmmaker, die een parallel ziet met het stervensproces van haar eigen vader.
Bij deze film zijn geen ondertitels beschikbaar.
Statement van de regisseur
‘Ellen was zich tijdens het maken van p.s. Loes telkens bewust van het feit dat ze één van de meest intieme processen vastlegt. En dat ze een film maakte, die haar hoofdpersoon nooit zelf zou kunnen zien. Vanaf dag één liet Ellen na elke opnamedag, voordat ze naar huis ging, de beelden aan Loes zien, zodat Loes op haar eigen manier de film mee kon beleven. Aanvankelijk was Loes heel bescheiden over haar eigen verhaal, maar ze vond de shots prachtig, zelfs al ze heel close waren. En ze was verbaasd over wat ze allemaal te vertellen had. Toen gaf ze Ellen carte blanche, zonder dat specifiek te benoemen. Tijdens het proces werd de film net zoveel van Loes als van Ellen. Loes wilde laten zien wat zij ‘de p.s. van haar leven’ noemde, want zo ervaarde zij haar tijd in het hospice. En zo werd, terwijl Loes stierf, de film p.s. Loes geboren.’
Must-see, omdat:
- het bijzonder is om Loes te ontmoeten, die ondanks het moeilijke proces haar aandacht geeft aan optimisme en geluksmomenten.
- je inzicht krijgt in verschillende fysieke en mentale stadia die een bewoner van een hospice kan doormaken tijdens palliatieve zorg.
- het aanzet tot nadenken over de invulling van de laatste levensfase en het omgaan hiermee, in aanloop naar de dood.
Over de filmmaker
Ellen’s passie en missie ligt in het creëren van verbinding via haar documentaire werken. Als filmmaker en schrijver verkent zij persoonlijke werelden om van daaruit verhalen maken. De focus in haar verhalen ligt op de combinatie van kracht en kwetsbaarheid. Dit begon met de documentaire Mattanja Joy (IDFA selectie 2013) over een singer-songwriter die uit haar heftige verleden juist de kracht put om haar muziek te maken.
Als verbinder wil Ellen de kijker raken, één speldenprikje is vaak al waardevol. Een prikje die een beweging in gang zet, waardoor jij je als kijker (nog) meer verbonden voelt; met jezelf, met een ander en met de wereld om je heen.
De documentaire p.s. Loes (2020) is voor Ellen haar meest persoonlijke en intieme werk, waarin de zorgvuldigheid en dankbaarheid om een van de meest intieme levensprocessen te mogen volgen, samenkomt met haar eigen ervaring.
Ellen vat zichzelf samen met de woorden:
‘Ik beweeg, loop, ren, dans, vlieg en land…
om opnieuw in beweging te komen.
Ik creëer documentair in beeld en verhaal.
I care about lots…’
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.