Baas Bij Eigen Bevalling
We maken kennis met Ruby, Sammy en Kim, drie vrouwen in de laatste fase van hun zwangerschap. We volgen hen onder andere tijdens een zwangerschapsyogales, een afspraak met een caseload verloskundige en een buikhenna-sessie. Terwijl ze zich voorbereiden op de bevalling, delen ze hun visies: Ruby verlangt naar een thuisbevalling vanwege haar eerdere ziekenhuiservaring waarin ze zich niet gehoord voelde. Sammy worstelt met het maken van eigen keuzes, maar streeft naar een positieve bevallingservaring. Kim wil een autonome en natuurlijke bevalling met minimaal ingrijpen.
Plotseling blijkt Sammy zwangerschapsvergiftiging te hebben, waardoor ze eerder dan gepland in het ziekenhuis moet bevallen. Vanaf dit punt worden we meegenomen in Sammy's ziekenhuisbevalling, Ruby's badbevalling en Kim’s snelle thuisbevalling. Naarmate de weeën sterker worden en we onderdeel worden van het emotionele proces van elke vrouw, bouwt de spanning op naar het moment van persen en de geboorte van de baby's.
Na de bevallingen reflecteren de vrouwen op hun bevalling terwijl ze hun leven met een nieuwe baby oppakken. Ze bespreken hoe ze enkele weken later terugkijken op het verloop van hun bevallingen en hoe ze daarin een gevoel van regie hebben ervaren, of het nu verliep zoals verwacht of niet. Deze reflecties gaan in op het belang van keuzevrijheid rondom de bevalling.
Bij deze film zijn Engelse ondertitels beschikbaar.
Bibliotheek
Ter toelichting van de tekst in de aftiteling over keuzevrijheid in de geboortezorg en het onder druk staan hiervan, is in de bibliotheek het document toegevoegd over het noodalarm geboortezorg. Daarnaast zijn er in de links verwijzingen opgenomen naar de monitor en publicatie van het RIVM en KNOV over de integrale bekostiging geboortezorg.
Must-see, omdat:
- een fijne gespreksopener over geboortezorg als rustige, goed te volgen documentaire.
- je bewust wordt gemaakt van de eigen keuze, autonomie en eigen regie kunnen nemen.
- stof tot nadenken aanbiedt voor de professional over de invloed van handelingen op een cliënt of patiënt.
Over de filmmaker
Mijn films richten zich veelal op het vrouwelijk perspectief en beginnen vaak vanuit een gevoel van onrust of onrechtvaardigheid. Ik vertaal graag grotere thema's naar persoonlijke verhalen die herkenbaar zijn door hun zachtheid en hun nabijheid tot de gevoelswereld van de personages.
Het vermogen om als kijker mee te voelen is voor mij essentieel, omdat ik geloof dat dit bijdraagt aan een verschuiving in ons bewustzijn en het vergroten van onze belevingswereld. Ik hoop dat kijkers met de ervaringen in mijn werk meeleven, zodat het gevoel van onrust of onrecht dat aan de basis van een film ligt tastbaarder wordt en we compassievoller naar elkaar kunnen zijn.
Daarnaast is het voor mij als regisseur cruciaal dat de 'personages' wiens verhaal wordt verteld een belangrijke stem hebben in het productieproces en de keuzes die hierin worden gemaakt. Dit vind ik belangrijk omdat het verhaal dat ik vertel in overeenstemming moet zijn met hún gevoel. Voor de documentaire Baas bij eigen bevalling was dit extra belangrijk, omdat autonomie aan de basis ligt van deze film.
Bibliotheek
- Toelichting Noodalarm Geboortezorg
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.