Shadow Game
Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven. Ze trekken door een schaduwwereld die wij nooit zien: een wereld van mijnenvelden, beren, snelstromende rivieren, smokkelaars en grenswachten. ‘The game’ is de uiterst ironische term voor het oversteken van grenzen, die gemeengoed is geworden onder deze jonge vluchtelingen. De tieners ondernemen een verraderlijke tocht die vaak maanden of zelfs jaren duurt, waarbij ze hun leven op het spel zetten. Onderweg worden ze snel volwassen.
Shadow game is een experimenteel gefilmd verslag van de verstrekkende gevolgen van het Europese asielbeleid. Nu overal in Europa hekken zijn opgetrokken, is asiel zoeken bijna onmogelijk geworden. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en komen op hun pad agressieve grenspolitie tegen. Het is moeilijker dan ooit geworden om hun eindbestemming te bereiken. Hun tocht leidt ze door heel Europa: van Griekenland to Noord-Macedonië, Servië en Bosnië en Herzogovina, van Italië naar Frankrijk en Nederland. De film is in drie jaar tijd gedraaid, deels door de hoofdpersonen zelf met hun telefoons.
Durrab (16, uit Pakistan) probeert het 152 kilometer lange dubbele hek op de grens tussen Servië en Hongarije over te komen. In Griekenland staat de 15-jarige Afghaanse ‘SK’ pas aan het begin van zijn reis. In heel Europa komen we kinderen tegen die al talloze keren hebben geprobeerd om ‘the game’ te doen en die nu vastzitten, zoals de Iraanse Mo, Pakistaanse Yaseen, Afghaanse Fouad en Irakese Mustafa.
In Bosnië en Herzegovina vertelt de Syrische Hammoudi, met 14 jaar de jongste van allemaal, over zijn poging om het ‘laatste level’ te halen. In hetzelfde kamp bereiden de broers Jano (18) en Shiro (15) uit Syrië zich voor op hun laatste actie. Intussen twijfelt Faiz (17) uit Darfur in Ventimiglia of hij weer zal proberen de grens met Frankrijk over te steken.
Shadow game is een mozaïekverhaal waarin de ervaringen van vele jonge vluchtelingen op pad zijn samengesmeed tot een universeel verhaal: een moderne Odyssey. Zullen ze de ontelbare obstakels waar ze voor staan, overwinnen? En zullen ze een nieuw thuis vinden?
De film is is onderdeel van een transmediaal project bestaande uit de feature length documentaire, een serie korte follow-up documentaires (30’), een adventure game, tentoonstellingen en een impactcampagne. Extra materiaal hiervan is te zien op de officiële website, opgenomen in de links in het informatiemenu.
Bij deze film zijn Nederlandse en Engelse ondertitels beschikbaar.
Must-see, omdat:
- het een realistische kijk is in de gevaarlijke 'game'-reis die jongeren maken op zoek naar een beter leven.
- je ziet wat vluchtelingen doormaken aan de grenzen van Europa, wat toch anders binnnenkomt dan de verhalen die je hoort.
- de speelduur van de film vliegt voorbij tijdens het kijken, omdat je als kijker snel betrokken raakt.
Over de filmmakers
Eefje Blankevoort
Eefje Blankevoort (1978) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2002 en 2006 verbleef ze regelmatig in Iran, waar ze studeerde, een archief voor het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis samenstelde en aan haar boek Stiekem kan hier alles (You can do anything here in secret) werkte. Vanaf die tijd heeft Eefje zich ontwikkeld tot een journalistieke duizendpoot; ze schrijft artikelen en boeken, en maakt interactieve projecten, tentoonstellingen en documentaires. Ze is medeoprichter en directeur van documentaire productiemaatschappij Prospektor.
Els van Driel
Els van Driel (Alkmaar, 1976) is een onafhankelijk crossmediajournalist en regisseur. Ze studeerde kunstgeschiedenis en sociaal-culturele theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte bijna 13 jaar voor de Nederlandse Oecumenische Omroeporganisatie IKON, waar ze de vaardigheden en het ambacht van televisie en documentaire maken leerde. Bij de IKON zette ze de prijswinnende documentairereeks voor jongeren Mensjesrechten (ook bekend als Just Kids) op. Dit is een serie over kinderrechten, die in verschillende Europese landen op televisie wordt uitgezonden en wereldwijd op filmfestivals wordt vertoond.
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.