De Energievrijstaat
In 2018 start Pim het Traais Energie Collectief samen met burgers uit Terheijden. Het collectief maakt een vliegende start. Het hele dorp en de gemeenteraad staan achter het idee om met warmte, wind en zon van het dorp een autonome energievrijstaat te maken. Daarmee maken ze zich los van grote energieleveranciers en houden ze de opbrengsten in het dorp.
Boeren Kees en Anja zijn ook enthousiast en stellen hun grond beschikbaar voor een grootschalig zonnepark. Er wordt een warmtenet aangelegd en een windmolen gebouwd. Niets lijkt de energievrijstaat in de weg te staan.
Wanneer gele hesjes in een nabijgelegen dorp gaan protesteren tegen de komst van 150 hectare zonnevelden, ontstaat er paniek bij de gemeente. Ze passen hun beleid aan. Een concurrerende ontwikkelaar pikt dat niet en begint een rechtszaak. De zaak loopt tot aan de Raad van State. De plannen van De Ridder komen hierdoor op losse schroeven te staan.
Dit is niet alleen een drama voor het Traais Energie Collectief maar ook voor de grondeigenaren Kees en Anja die machteloos moeten toekijken hoe de lucratieve herbestemming van hun boerengrond steeds onwaarschijnlijker wordt.
De documentaire laat zien hoe een breed gedragen plan vastloopt in een juridisch steekspel. Daarbij stelt de film de vraag of juridische gronden, in de huidige klimaatcrisis, nog steeds zwaarder moeten wegen dan een lokaal gesteund plan om een dorp klimaatneutraal te maken. Het verhaal van het dorp Terheijden staat niet op zichzelf. De uitvoering van de energietransitie ligt grotendeels op het bord van gemeenten. Onlangs nog maakte het Planbureau voor de leefomgeving bekend dat veel gemeenten regionale klimaatdoelen niet willen uitvoeren. Ze waarschuwen dat de transitie dreigt te stagneren onder andere door gebrek aan draagkracht binnen gemeenten.
Bij deze film zijn geen ondertitels beschikbaar.
Must-see, omdat:
- de film op meeslepende wijze een realistische les toont rondom energietransitie.
- het dynamiek blootlegt tussen klimaatdoelen, energietransitie, gemeentepolitek en wet- en regelgeving op (fossiele) energie.
- stof tot gesprek biedt voor de rol van het burgerinitiatief in onze maatschappij. Zoals hier relatie tot energietransitie, of elders tot andere domeinen.
Over de filmmaker
Nee, wij zijn niet het standaard productiehuis. Oprichters Anne (28) en Sabine (51) vormen een uniek creatief duo. Moiety combineert ervaring met een frisse blik en originaliteit. Het relatief onbekende Engelse woord 'moiety' betekent in het Nederlands 'een geheel van twee gelijke delen'. De bedrijfsnaam weerspiegelt de collaboratie van de twee eigenaren van het productiehuis. In alle facetten van het proces werken ze nauw samen.
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.