Baas In Eigen Zak
Krijsende kinderen, slapeloze nachten en nooit meer spontaan een avondje stappen met je vrienden: Voor veel jonge mannen is de komst van een onverwachte baby de ultieme nachtmerrie. Je sluit hiermee een onbezorgde fase van je leven af. Een fase van aanklooien en opbouwen, van jong zijn.
Maar als het op seks aankomt, lijken mannen vooral te genieten van de lusten zonder de lasten. Vaak vertrouwen zij immers volledig op de anticonceptie die hun bedpartner gebruikt, wat hen in een gevaarlijke afhankelijkheidspositie plaatst. Want in hoeverre kan je als man volledig vertrouwen op die ene one-night-stand? Hoeveel autonomie heb je als man over je eigen zaad? Zijn condooms en sterilisatie de enige twee opties om het heft in eigen hand te nemen?
Wordt het niet tijd dat mannen Baas in eigen zak worden? In deze fragmentarische documentaire duiken we in drie verhaallijnen waarin jonge mannen de confrontatie aangaan met hun eigen vruchtbaarheid, verantwoordelijkheden en de man-vrouwverhoudingen die onze huidige maatschappij definiëren.
Bij deze film zijn geen ondertitels beschikbaar.
Must-see, omdat:
- anticonceptie wordt besproken vanuit mannen en het mannelijk perspectief.
- dit een vaak nog onderbelicht onderwerp is, omdat de focus voor anticonceptie meestal bij de vrouw ligt.
- het laat reflecteren op de verantwoordelijkheid en afwegingen voorafgaand aan intiem contact en kinderwens.
Over de filmmaker
In 2017 studeerde Lynn Deen af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met een korte documentaire genaamd Het gesprek, over de band tussen vaders en dochters. Na haar opleiding ging ze als regisseur aan de slag bij het NTR kunstprogramma Art Dept. (2019) en regisseerde ze items voor de speciaal onderwijs organisatie Orion.
Hierna maakte Deen de VPRO documentaire Baas in eigen zak (2021), over mannen en anticonceptie, dit in het kader van Teledoc Campus. In datzelfde jaar regisseerde ze de korte documentaire Re:Action, over steekincidenten tussen jongeren in Den Helder.
De documentaires die Deen maakt zijn altijd human-interest en thema’s als gender, intersectionaliteit en machtsverhoudingen staan vaak centraal. Momenteel werkt zij bij de Balie, als programmamaker, en werkt zij aan nieuwe filmprojecten.
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Mis je een thema of onderwerp?
Tip ons dan!
Reviews
Er zijn nog geen reviews over deze film.